Actueel

Een derde niet voorbereid op overlijden partner

Stellen zijn financieel matig voorbereid op het overlijden van een van de partners. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van verzekeraar REAAL. Een derde denkt in middelgrote financiële problemen te komen als de ander overlijdt. Een kwart van de stellen heeft daar daadwerkelijk iets voor geregeld.

Volgens REAAL, die zelf overlijdensrisicoverzekeringen aanbiedt, heeft niet iedereen een regeling nodig. Toch raadt de verzekeraar stellen aan om de mogelijke gevolgen met elkaar te bespreken.

“Zaken die heel normaal zijn, zoals het betalen van de hypotheek, kunnen plotsklaps onder druk komen te staan”, legt directeur Bart Janknegt van REAAL uit. Veel mensen kunnen hun hypotheek niet alleen betalen, twee derde van de respondenten wil daarom een overlijdensrisicoverzekering.

Vrouwen zwaarder getroffen

Vrouwen denken na het overlijden van hun partner financieel zwaarder getroffen te worden dan mannen. Iets meer dan de helft van de mannen (52 procent) zegt genoeg inkomen te hebben, als de ander wegvalt. Dit geldt maar voor een kwart (27 procent) van de vrouwen.

Dat 78 procent van de ondervraagde mannen de belangrijkste kostwinner is, verklaart volgens de onderzoekers waarschijnlijk dat grote verschil. Janknegt denkt dat mannen zich minder realiseren dat een sterfgeval ook gevolgen heeft voor hen.

“Zeker als er kinderen in het spel zijn. Zij moeten dan meer dagen opvang gaan betalen of bijvoorbeeld minder gaan werken”, waarschuwt Janknegt.

TNS NIPO ondervroeg voor het onderzoek 1.036 mensen van achttien jaar en ouder met een vaste partner.

Een gedachte over “Een derde niet voorbereid op overlijden partner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.